In mijn praktijk en omgeving hoor ik vaak dat er zogenaamd een ‘goede’ of ‘slechte’ leeftijd is voor kinderen om een scheiding mee te maken. Maar recent onderzoek (Social Indicators Research, 2023) laat zien dat elke leeftijd zijn eigen uitdagingen kent als het gaat om de impact van een scheiding.
De effecten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. Het onderzoek geeft ons meer inzicht in hoe kinderen op verschillende leeftijden reageren:
👶 Peuters en kleuters (0-5 jaar)
Deze jonge kinderen ervaren vaak emotionele onzekerheid en vertonen soms gedragsveranderingen, zoals terugval in zindelijkheid. Blootstelling aan ouderlijke conflicten in deze vroege fase verhoogt stress, wat later kan leiden tot emotionele problemen.
👧 Basisschoolleeftijd (6-12 jaar)
Kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen zichzelf de schuld geven van de scheiding en ontwikkelen vaak loyaliteitsconflicten. Dit kan resulteren in slechtere schoolprestaties en gedragsproblemen, vooral als de ouderlijke conflicten blijven aanhouden.
👱♂️ Tieners (13-18 jaar)
Tieners reageren vaak door sneller onafhankelijk te willen worden of juist te rebelleren. Ze kunnen zich emotioneel afsluiten en risicovol gedrag vertonen. De emotionele gevolgen van de scheiding kunnen ook hun toekomstige relaties beïnvloeden.
Daarom is het zo belangrijk om naast het regelen van praktische zaken ook aandacht te geven aan emotioneel herstel voor ouders. Dit helpt hen sneller weer volledig beschikbaar te zijn voor hun kinderen, en een stabiele, veilige omgeving te bieden waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen.